Azi îl gândim pe Foozie…

56 de ani.

Atât ar fi împlinit Foozie azi.

O vârstă frumoasă, de om înțelept, împlinit și mulțumit.

Cu siguranță l-am fi sărbătorit, și am fi închinat de două ori, pentru el și pentru Armata României. Ar fi fost o petrecere pe cinste! Doar că, din nefericire, Foozie nu a mai putut rămâne printre noi…

Foozie a fost un om căruia i-a plăcut voia bună, a fost un pilot militar adevărat. Piloții militari știu să trăiască, știu să aprecieze clipa, îi cunosc valoarea și se străduiesc să n-o lase să li se scurgă printre degete. Acolo, sus, clipa este chiar linia de demarcație dintre viețuire și eternitate, și oricând poate fi trecută, oricând. Ei știu asta, așa că încearcă să stoarcă orice picătură de viață din tot ceea ce fac, spre deosebire de noi, camarazii tereștri ai lor, care irosim atât de multe momente pe lucruri atât de puțin trăitoare.

Cum ar fi fost Foozie acum, la 56 de ani?

Cu siguranță, la fel de sufletist. Probabil că Foozie credea mult în binele din oameni, astfel că ajuta pe oricine putea. Cu un sfat sau cu o vorbă bună, dar mai ales cu acțiuni, adică exact ceea ce foarte puțini dintre noi facem pentru cei din jurul nostru. Toți ne pricepem să dăm sfaturi, dar lui Foozie nu-i era teamă de-a face, de-a se implica activ în viața cuiva, acționând benefic. Rară trăsătură de caracter, din ce în ce mai rară în zilele noastre.

Cu siguranță, la fel de modest. Lui Foozie nu-i plăcea să se împăuneze cu realizările lui, și chiar și mulțumirile pe care i le aduceai le primea cu capul în jos. Se spune că, de facem bine cuiva, să nu așteptăm nimic în schimb, și poate că așa gândea și el, că binele trebuie făcut și atât.

Cu siguranță, împăcat. Cu mănușile de pilot de vânătoare agățate în cui, scrisul i-ar fi fost preocuparea de căpetenie, iar subiecte ar fi avut destule, după o viață de zbor. Trecut în rezervă, ar fi avut timp pentru a migăli viitoarele cărți, pe lângă articolele pe care le-ar fi trimis publicațiilor militare. Poate ar fi făcut ceva ce nu se face în ziua de azi, dar de care este atât de mare nevoie: le-ar fi vorbit despre Aviația Militară celor tineri, elevilor și studenților aflați la început de drum. Cu siguranță că le-ar fi prezentat un tablou real, concret și clar, fără înflorituri sau caracteristici siropoase, un tablou inteligibil a ceea ce înseamnă să fii pilot militar. Foozie ar fi acceptat să facă acest lucru fără să fie prea mult rugat, pentru că nu i-ar fi fost greu să înțeleagă că nu pentru el face ceea ce este rugat să facă, ci pentru mințile tinere ce au nevoie de ghidaj.

Cu siguranță, ar fi continuat să-și trăiască viața, iubindu-și familia și prietenii și zborul militar cel atât de drag lui, doar că firul vieții i s-a rupt brusc și…

Acum avem doar amintiri și întrebări fără răspuns.

Oare câte cărți ar mai fi scris și câte articole?

Câți tineri ar fi inspirat cu scrierile lui unice în peisajul scriitoricesc autohton, câți ar fi ales calea Aviației Militare datorită lui?

Câți oameni ar mai fi ajutat și câte minți și suflete ar mai fi atins?

Cât de mult s-ar fi bucurat de faptul că ar fi devenit bunic și cât de mândru ar fi fost de Luca, nepotul lui?…

Nu am răspuns la aceste întrebări, îl pot intui, dar adevărul nu-l pot ști cu siguranță.

Ce știu cu adevărat este că-mi lipsești, Foozie, iar asta nu se va schimba niciodată.

Drapelul de start al Borcei

Al tău camarad lăsat temporar în urmă,

Poetu’

25 octombrie 2018

Acest articol a fost publicat în Evocări și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Azi îl gândim pe Foozie…

  1. Eugenia zice:

    Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest om minunat! Respect!

Spune-mi ce părere ai!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s